Historie kebabu

kebab

Döner kebab 

V turečtině doslovně "rotující kebab", je nakrájené jehněčí, hovězí nebo kuřecí maso, pomalu pečené na vertikálně rotujícím rožni. Döner kebab se většinou podává v pita chlebu se salátem, ale také v misce se salátem a chlebem nebo hranolky, dále se používá pro přípravu turecké pizzy s názvem „pide“ nebo "kebabpizza".

Turecké kebaby

Turecké kebaby jsou pokrmy z prostého nebo marinovaného masa,které je grilováno nebo dušeno. Téměř každý okres má svůj vlastní kebab. Tento pokrm je velmi populární po celém Turecku a jeho popularita se rozšířila po celém světě. Kebab byl přinesen přistěhovalci a cestujícími dnes tvoří klíčovou část amerického a evropského fast food. Existuje mnoho druhů kebabu v Turecku, včetně špízu, malých kostek masa grilovaných na špízu, kebab Döner, což je velký kus jehněčího nebo kuřecího masa, které se otáčí na svislé rožni.

Odvozeniny tureckého kebabu

Doner kebab neboli rotující kebab, poprvé spatřil světlo světa v Burse v 19.století, později od něj byly odvozeny další typy kebabu, jako je mexické „tacos al pastor“ , řecký „gyros“ a kebab středního východu“shawarma“.

Kebab v íránské verzi

Kebab v íránské verzi  كباب ( také kebap, kabab, kebab, kibob, kebhav, kephav, qabab) je široká škála pokrmů z masa původem z Íránu. Tradiční maso na kebab je jehněčí, ale v závislosti k místním chutím to může být také hovězí, kozí, kuřecí, vepřové či ryby a plody moře, nebo dokonce i vegetariánská jídla, jako falafel nebo tofu. Stejně jako ostatní etnické potraviny byly přineseny přistěhovalci.

Kebab se stal součástí každodenní kuchyně v multikulturních zemích po celém světě….

kebab